Legea Big Brother adoptată de Camera Deputaţilor.
By admin On 6 Iul, 2014 At 10:27 AM | Categorized As Actualitate | With 0 Comments

Cartelele pre-pay se vor lua doar cu buletinul!

Big Brother PrePay 300x198 Legea Big Brother adoptată de Camera Deputaţilor. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege iniţiat de Guvern în luna aprilie 2014, prin care deţinătorii de cartele preplătite (pre-pay) sunt obligaţi să-şi prezinte datele personale de identificare, cu un număr de 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 75 de abţineri. Senatul a aprobat, de asemenea, această lege în data de 2 iunie a.c.

Dacă va fi promulgată, legea urmează să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2015, însă în actul normativ este prevăzută o perioadă de un an în care posesorii de cartele trebuie să furnizeze operatorilor de telefonie datele personale de identificare. În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.

Reprezentanţii societăţii civile consideră că acest proiect este de natură să răstoarne prezumţia de nevinovăţie şi să transforme toţi utilizatorii în persoane susceptibile de săvârşirea unor infracţiuni, încalcă dreptul la viaţă privată şi creează premisa unor abuzuri din partea instituţiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate.

Ba mai mult, iniţiativa Guvernului în privinţa acestei legi a apărut la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, fusese invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet – cunoscută şi ca „Directiva Big Brother” – pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal.


comment closed