Interviu cu medicul Bogdan Ivaşcu cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii
Sigheteanul: Alături de medicii Linda Şerbănescu (SMURD) şi Gelu Moyş (UPU), Bogdan Ivaşcu aţi fost nominalizat pentru titlul de Maramureşeanul Anului 2013 în domeniul „Sănătate”, realizat pe baza unui sondaj lansat de www.maramedia.ro. Cum aţi reacţionat?
Bogdan Ivaşcu: „M-a surprins şi mă onorează în acelaşi timp. Spitalul din Sighet are foarte mulţi medici care ar merita acest titlu” spune medicul cardiolog Bogdan Ivaşcu. „Probabil că, cei de la „maramedia.ro” au luat în considerare demersurile făcute de mine şi de sora mea, Daniela Oniţa-Ivaşcu, pentru a dota secţia de cardiologie şi terapia intensivă cu monitoare de ultimă generaţie cu transmiterea datelor prin telemetrie, amenajarea unei rampe de oxigen de ultimă generaţie şi reabilitarea secţiei. În rest, cred că mi-am făcut datoria, asemeni colegilor mei. Da, mă onorează o asemena nominalizare însă, există lucruri şi bucurii care nu se pot cuantifica. Dacă un pacient este adus la mine pe targă şi pleacă pe picioarele lui, nu-mi mai trebuie nimic. E ca şi cum ai planta un copac, nu ceri nimic naturii pentru asta şi nu aştepţi să fii răsplătit în vreun fel. Ceea ce înveţi în cărţi e teorie, când ai un pacient în faţă nu ai o boală, ar fi prea simplu. E un om, un complex alcătuit atât dintr-o parte organică, cât şi dintr-una afectivă. Unii au temeri, alţii au probleme personale. Ca medic, trebuie să ai capacitatea de a-i înţelege şi de a integra aceste probleme în context. Fiecare are o motivaţie, ceva care îl stimulează. Mie asta îmi place să fac, să fiu cardiolog. E modalitatea mea de a-i ajuta pe oameni. Până la urmă, eşti mulţumit ca om. Asta contează, să fii împăcat cu tine. Eu sunt".
Sigheteanul: În ultima perioadă, medicii nu se mai bucură de acelaşi respect de odinioară.
Bogdan Ivaşcu: „Aşa este, percepţia bolnavilor faţă de doctor este alta acum. Sunt şi foarte multe lucruri care contribuie la diminuarea importanţei medicilor. Aici sunt două motive. Primul este rolul societăţii în general, atacul asupra doctorilor care îi transformă în oameni mai puţin de respectat. Aceste atacuri sunt de cele mai multe ori exagerate şi generalizante – un doctor a greşit şi se judecă de parcă toţi doctorii ar fi la fel. Iar al doilea motiv este că tehnologia a intrat atât de puternic în medicină, încât felul de a fi al doctorului contează mai puţin în mintea bolnavului, uneori şi în cea a doctorului. Ce contează este rezultatul care izvorăşte după un examen făcut cu o anumită maşină. Şi atunci relaţia dintre doctor şi pacient nu mai este aceeaşi care exista înainte”.
Sigheteanul: Aţi avut dezamăgiri?
Bogdan Ivaşcu: „În carieră? Nu. Am în schimp mici dezamăgiri legate de cei din jur, despre care nu aş vorbi decât la modul general. Oamenii sunt ambiţioşi, dar şi vanitoşi. Eu accept ambiţia, mi se pare firească. Nu-mi place însă vanitatea exagerată pentru că asta crează disconfort şi schimbă raportul între oameni. Această vanitate se observă foarte mult la vârful piramidei; poate că vrea fiecare să aibă propria piramidă, nu ştiu”.
Sigheteanul: Aş avea şi câteva întrebări să le spunem profesionale. Oamenii cam ştiu ce trebuie să facă pentru a avea o inimă sănătoasă: să evite stresul, să aibă o alimentaţie fără grăsimi, fără sare, să se abţină de la fumat, de la alcool… adică sunt mult mai informaţi ca înainte. Cu toate acestea, incidenţa bolilor cardio-vasculare este în creştere. Cum explicaţi acest paradox?
Bogdan Ivaşcu: „E un paradox la prima vedere, dar o să încep cu ce aţi spus la început – să evite stresul. Cine poate evita stresul? Să evităm intensitatea stresului, să evităm provocarea condiţiilor ce generează starea de stres, e altceva. Ce putem noi face e să evităm viaţa anormală pe care o ducem: mâncăm nepotrivit, nu facem mişcare, nu ne controlăm sănătatea. Toate acestea ţin şi de individ şi de comunitate. Comunitatea trebuie să ofere facilităţi ca omul să facă mişcare, să poată cumpăra alimente pentru a duce o viaţă normală.
Sigheteanul: Statisticile arată o scădere a vârstei la care pacienţii au primul infarct. Cum se explică acest fenomen?
Bogdan Ivaşcu: „Cauzele sunt multiple. Cel care are infarct la 40 de ani este sigur fumător – eu când spune „sigur” înseamnă aproximativ 70 la sută. Sunt de asemenea oameni cu hipertensiune arterială, obezi şi provin din familii cu încărcare ereditară. Familia nu o poţi schimba, dar poţi controla tensiunea arterială, fumatul, glicemia, nivelul colesterolului, greutatea, sedentarismul, consumul de alcool, etc.
Sigheteanul: Tot din statistici ştiu că, din punct de vedere al incidenţei bolilor cardio-vasculare, România stă mai prost în comparaţie cu alte ţări. Care sunt cauzele?
Bogdan Ivaşcu: „Dacă vă uitaţi pe o listă, toate ţările din fostul sistem comunist sunt în această situaţie. Deci vine pe de o parte prin acest tribut pe care-l plătim fenomenului. Dacă vă uitaţi la procentul din PIB alocat sănătăţii în toate aceste ţări, veţi vedea că şi acesta seamănă. Uitaţi-vă la cât alocă Germania sau America; ei realizează că au nevoie de un popor sănătos. Noi nu realizăm. Omul politic din România nu este devotat intereselor naţiei, ci celor ale grupului său. Sănătatea şi învăţământul ar trebui să fie doi piloni importanţi”.
comment closed