Bruna de Maramureş în Germania
By admin On 5 Apr, 2014 At 10:10 AM | Categorized As Economie, Prima pagina | With 0 Comments

ACT „Bruna-Schwyz” prezentă la Congresul European pentru Creşterea şi Ameliorarea Rasei Bruna

Dorel Codrea 1 300x246 Bruna de Maramureş în GermaniaÎn perioada 28-30 martie, în Kempten, Germania a avut loc Congresul European pentru Creşterea şi Ameliorarea Rasei Bruna. La eveniment au fost prezenţi delegaţi din ţările europene şi invitaţi din SUA, China şi Maroc. România a fost reprezentată de inginerul Dorel Codrea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Bruna-Schwyz”, membru în comitetul director al Federaţiei europene pentru rasa Bruna, şi un reprezentant al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine Sighetu-Marmaţiei.

Lucrările au fost structurate pe patru secţiuni, respectiv (1) aspecte privind creşterea şi ameliorarea rasei în ţările europene, (2) selecţia genomică, (3) caracterele funcţionale şi, (3) gradul de adaptare a rasei Bruna la diverse condiţii climatice.

„Au avut loc o serie de dezbateri, s-au împărtăşit experienţe şi experimente şi, bineînţeles, au fost efectuate vizite la ferme şi staţiuni de cercetare. A fost o mare şansă de a lua contact cu tot ce este nou în domeniu. De asemenea, am folosit acest prilej pentru a găsi oportunităţi în a aduce o anumită contribuţie la creşterea şi ameliorarea rasei Bruna în România” povesteşte Dorel Codrea.

„Ţinând cont de perioada nu tocmai fericită pe care o parcurge rasa Bruna de Maramureş în România, cred că prezenţa noastră a fost de bun augur, în sensul că am contactat unele instituţii pentru a găsi soluţii să scoatem rasa din conul de umbră în care a intrat – voit sau nevoit, din motive obiective şi subiective – şi să o recuplăm prin performanţă la ceea ce se întâmplă la nivel european”.

„Rasa Bruna de Maramureş este parte a unei familii care are ca origine Bruna de tip Schwyz, din Eleveţia, dar care are nişte caractere speciale, dezvoltate în timp atât prin adaptarea la specificul local cât şi prin politicile agricole gândite şi strategiile vizate. De exemplu, în Austria este direcţionată pe producţia de lapte, iar în Eleveţia, pe producţia de carne. Noi, cei din Maramureş venim cu păstrarea unor însuşiri care au stat la baza formării Brunei, dar şi cu un aport de sânge nou care poate contribui la consolidarea noţiunii de rasă bine adaptată şi rezistentă”.

„În stadiul în care este rasa la noi în judeţ, poate fi folosită ca şi sursă genetică pentru consolidarea caracterelor de adaptabilitate şi rezistenţă la factorii nocivi la tipurile dezvoltate în Europa. Dacă din alte ţări vin să ia de exemplare cât mai apropiate de rasa originară care se mai găseşte la noi, atunci şi noi avem datoria ca să nu lăsăm rasa Bruna să se dispeze şi să se piardă elementele care o definesc clar în raport cu alte rase”.            


comment closed