În atenţia românilor din Marea Britanie şi Irlanda
By admin On 5 Ian, 2014 At 01:52 PM | Categorized As Actualitate, Prima pagina | With 0 Comments

Noua procedură de angajare a românilor în UK: NINo

NINo 300x164 În atenţia românilor din Marea Britanie şi IrlandaNumărul de Asigurare (National Insurance Number) este un număr unic de identificare care centralizează contribuţiile sociale plătite în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fiind necesar persoanelor care desfăşoară activităţi în calitate de angajat sau de lucrător pe cont propriu, precum şi celor care solicită prestaţii sociale contributive sau necontributive în acest stat.

Numerele de Asigurare sunt emise de către JobCentre Plus în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, şi de Agenţia pentru Securitate Socială (Social Security Agency) în Irlanda de Nord.

Pentru a cere eliberarea acestui document (NINo) trebuie să faci mai întâi o programare la JobCentre Plus (în UK). Pentru a stabili o programare la cel mai apropiat birou JobCentre Plus în vederea obţinerii Numărului de Asigurare în Marea Britanie, contactaţi această autoritate la numărul de telefon 0845 600 0643, de luni până vineri între orele 8.00 – 18.00. De menţionat că termenul mediu de soluţionare a aplicaţiilor pentru Numere de Asigurare este de 10 zile lucrătoare.

În ziua interviului este necesar să te prezinţi cu paşaportul sau Cartea de Identitate, plus un act doveditor al adresei unde locuiesţi în UK, menţionezi că ai nevoie de acest act (NINo) pentru angajare, iar răspunsul îţi va veni acasă prin poştă. Interviul nu durează mult, în general cca. 10 minute, iar actul (NINo) îţi va sosi apoi acasă în cca. 2 săptămâni.

Este indicat să te înscrii şi pe portalul cu locuri de muncă în Uniunea Europeană (www.EuropaMea.eu) pentru a avea şanse să fii angajat direct, fără comision din partea vreunei firme de intermediere.

De reţinut:

- NINo foloseşte atât pentru plata taxelor cât şi pentru posibilitatea de a obţine unele beneficii.
– Pentru a plăti taxe trebuie să muncesti.
– Nu este nevoie de NINo pentru începerea muncii, se poate obţine ulterior.
– Există şi joburi unde angajatorul poate cere acest NINo.
– Dacă eşti la primul job legal în UK, angajatorul aplică pt ”emergency/temporar” NINo şi te înscrie în statul de plată.

 


comment closed