Calendar 5 aprilie
By admin On 4 Apr, 2014 At 09:03 PM | Categorized As SlideShow, Timp liber | With 0 Comments

Evreii au fost obligaţi să poarte steaua galbenă

crono star Calendar 5 aprilieLa 5 aprilie 1944, prin Ordonanţa nr. 1240/1944, toţi evreii care au depăşit vârsta de 6 ani, au fost obligaţi să poarte vizibil pe partea stângă a îmbrăcăminţii Steaua lui David, de dimensiunea 10×10, confecţionată din pânză, mătase sau catifea galbenă. De asemenea, evreilor li se interzice să părăsească locuinţele între orele 18:00 şi 6:00.

„… am fost din nou chemaţi la şeful poliţiei Tóth Ludovic şi de data asta ne-a pus în vedere că suntem obligaţi a purta pe haină în mod vizibil steaua galbenă, fapt ce trebuia să-l aducem la cunoştinţa evreilor” (Vogel Ignat, vicepreşedintele Comunităţii Evreieşti din Sighet; Procesul ghetourilor din Nordul Transilvaniei. Volumul  I – Actul de acuzare, sentinţa).

 

„După trei zile a mai sosit un ordin: fiecare evreu trebuia să poarte steaua galbenă. Câţiva membri marcanţi ai comunităţii au venit la tata, care avea legături în poliţia maghiară, şi l-au întrebat despre semnificaţia noului decret. Tata, fie pentru că nu considera că situaţia este atât de rea, fie ca să nu-i amărască mai tare, le-a spus:"Steaua galben? Ce-i cu ea? Doar n-o să murim din aşa ceva…" (Bietul meu tata!) Apoi, interdicţiile au continuat: nu mai aveam voie să intrăm în restaurante sau cafenele, să călătorin cu trenul, să circulăm pe stradă după ora şase seara… Apoi a urmat ghetoul…” (Noaptea, Elie Wiesel)

„Steaua galbenă? Nu mă mai mira nimic. Mama mea îmi povestea, când eram copil, că evreii au fost trataţi cu multă răutate din cele mai vechi timpuri" (Markus Klára, supravieţuitoare a Holocaustului) .

„În calitate de agent secret al poliţiei maghiare, în luna aprilie 1944, acuzatul Vancea Ioan a bătut grav pe martorul Fridman Alexandru din Sighet pentru faptul că nu ar fi bine înfiptă pe piept steaua galbenă deşi acesta având ordin de chemare la detaşamentul de muncă forţată, nu era obligat la purtarea stelei galbene” (Procesul ghetourilor din Nordul Transilvaniei. Volumul  I – Actul de acuzare, sentinţa)

„Un alt caz asemănător s-a petrecut în oraşul Sighet, luna aprilie 1944, încă înainte de înfiinţarea ghetoului, iar făptuitorii sunt acuzaţii Sárkádi Augustin, frizer din Sighet şi Bede Ştefan, sergent în armata ungară. Aceşti doi acuzaţi au chefuit în cârciuma lui Perţa din Sighet şi, ieşind în stradă cam ameţiţi de băutură, au început să strige că “toţi jidanii spurcaţi trebuie împuşcaţi. Moarte jidanilor!” şi că „vreau să vadă sânge de jidan”. Întâmplarea a făcut ca la colţul străzii Dorobanţilor cu Piaţa Unirii, cei doi să întâlnească doi copii de evrei, între care pe unul îl chema Frenkel Boris de 12 ani, pe care acuzatul Sárkádi observându-l că are steaua galbenă pe piept, l-a apostrofat cu cuvintele: “Te zsidó vagy” (Tu eşti jidan) şi la răspunsul afirmativ al băiatului, acuzatul Sárkádi Augustin l-a îndemnat pe acuzatul Bede Ştefan să-l împuşte, ceea ce acuzatul Bede Ştefan a şi executat, iar victima Frenkel Boris s-a prăvălit la pământ, încetând din viaţă a doua zi. ” (Procesul ghetourilor din Nordul Transilvaniei. Volumul  I – Actul de acuzare, sentinţa)


comment closed