„Am întâlnit şi şahişti fericiţi”
By admin On 2 Apr, 2014 At 09:55 AM | Categorized As Prima pagina, Sport | With 0 Comments

Din anul şcolar 2014/2015, o nouă disciplină în şcoli: „Educaţie prin şah”

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programele şcolare pentru o nouă disciplină opţională – „Educaţie prin şah”, destinate primilor doi ani de studiu. Acestea intră în curriculum pentru învăţământul primar la decizia şcolii şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014 – 2015.

Parafraza din titlul articolului face referire la antrenorul de şah Ioan Costiuc (CS „Sig-Mar”, Sighetu-Marmaţiei) care, de ani de zile, susţine că şahul ar trebui introdus în programele şcolare.

Costiuc 300x225 „Am întâlnit şi şahişti fericiţi”„Este o decizie cum nu se poate mai bună”, spune antrenorul de şah Ioan Costiuc (CS „Sig-Mar” din Sighetu-Marmaţiei. „De mai bine de zece ani, împreună cu Federaţia Română de Şah, facem lobby la Ministerul Educaţiei pentru o asemenea măsură. De altfel, există şi o recomandare a Comisiei Europene privind introducerea şahului în sistemele educaţionale din Uniunea Europeană”.

Articolul 123 din Regulamentul de procedură privind introducerea programului „Şahul în instituţiile de învăţământ” în sistemele educaţionale din Uniunea Europeană

Recomandarea de care vorbeşte Ioan Costiuc specifică: „Şahul este un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale şi poate sprijini coeziunea socială şi contribui la obiectivuele politicilor, cum ar fi integrarea socială, combaterea discriminării, reducerea ratelor criminalităţii şi chiar combaterea diferitelor dependenţe. Indiferent de vârsta copiilor, şahul poate ameliora concentrarea, răbdarea şi persistenţa acestora şi poate dezvolta în ei simţul creativităţii, al intuiţiei, al memoriei, precum şi abilităţi analitice şi decizionale; întrucât şahul dezvoltă hotărârea, motivaţia şi fairplay-ul. Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede, la Articolul 6, că sportul se numără printre domeniile în care Uniunea este competentă să desfăşoare acţiuni de sprijinire, de coordonare sau completare a acţiunilor statelor membre (…)”, semnat: Slavi Binev, John Attard-Montalto, Nirij Deva, Mario Mauro şi Hannu Takkula.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că, în cei doi ani, elevii vor avea parte de exerciţii de interpretare, observaţie, simulare a unor situaţii de joc şi de calcul al unor variante de joc. Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah.


comment closed